Kardeş Kıskançlığı İle Başı Dertte Olan Ebeveynlere Tüyolar

kardeş kıskançlığı

İlk insanlardan Habil ile Kabil’in arasında yaşanan bu olgu günümüzde kardeş kıskançlığı olarak nitelendirilmiştir. Anne ve babanın gözbebeği evlatlar arasında çıkan hadiselerin çözümü için başvurdukları metodlar hemen hemen aynıdır. Fakat yıllardır süregelen kardeşler arasındaki bu soruna maalesef tam anlamıyla bir çözüm yolu bulunamamıştır. Yeni bir kardeş çocuk için kabullenmesi oldukça güç bir durumdur. Bu durumu kolay ve çabuk atlatması bilinçli ve özverili anne ve babaya bağlıdır. Çocukta uzun süre geçmeyen moral bozukluğu mutsuzluk ve uyku düzensizliği eski isteğinin olmaması gibi semptomları fark ediyorsanız ve bunun yanında altına kaçırma tırnak yemesi hırçınlık saygısızlık her fırsatta kardeşine zarar verme isteği gibi hadiseler ile karşılaşıyorsanız acilen çocuğunuz için psikolojik destek almanız gerekir. Gelin hep birlikte bu zor süreci basite indirgenmiş hali ile geçirmek için yapmamız gerekenleri ele alalım.

  • Öncelikle kıskançlığın belli bir dozu vardır. Aslında sağlıklı olan belli bir dozajda kıskançlık duygusu olması gerek bir olgudur. Bunun bilincinde olan anne baba ufacık bir çekişmede hemen pedegog aramamalı ve bu durumun olması gereken bir hamle olduğunu bilmelidir.

  • Her çocuk yeni bir kardeşe aynı tepkiyi vermez. Bu sebeple yeni kardeş gelmeden onu bu duruma alıştırmak için yaşına uygun konuşmalar yapılmalı ve onun kişiliğine uygun davranışlarda bulunulmalıdır.

  • Yeni çocuk gelmeden önceki yaşamınız nasılsa aynı şekilde idame ettirmelisiniz. Yeni çocuktan önce yapılması gereken veyahut alınması gerekenlerin alınması gerekir. Büyüğe kardeşin geldikten sonra yenilikler yapıldı imajı verilmemelidir.

  • Ona kardeşinin gelişinden hoşnut olacağı değişikliklerden bahsedin. Ona şimdiden kardeşliğin tanımını değilde oyun arkadaşın geliyor deyin mesela emin olun kafasında daha farklı hayaller kuracak ve daha istekle kardeşini bekleyecektir.

  • Doğuma az bir süre kala biyolojik olarak kardeşinin boyunu şeklini anlatan resimler ile ona kardeşinden bahsedin. Bunu oyuncak bebek üzerinden yapmayın. Çünkü cansız olarak gördüğü oyuncak üzerinden kardeşine yaklaşımı farklı olabilir.

  • Masal şeklinde anlatın kardeşinin gelişini. Bir hikaye içerisindeki kahramanın kendisin olduğunu ifade edin. Örneğin. Annesi bebeğin altını değiştirirken abisi ya da ablası ıslak mendilini veriyordu diye anlattıktan sonra sende kardeşine böyle yardım edebilirsin gibi sözlerle onunla gurur duyacağınız imajını vermelisiniz.

  • Çocuğunuzu sakın doğumdan sonra ki ilk aylarda ilgisiz bırakmayın. Bu ilgisizlik ile en büyük hatanın başlangıcını atmış olursunuz. Doğumdan sonra anne bitkin ve bebek bakıma muhtaç olacağı için çocuğa artık seni sevmiyoruz mesajı gönderilmesi büyük hayal kırıklığı yaşatabilir. Bunu engellemek adına yanınızda varsa size yardım eden yakınlarınızdan destek alarak çocuğun ilgisini farklı yönlere çekilmesi düşünmesini engeller.

  • Ona sürekli kardeşin uyanmış mı bakarmısın gibi sorular yöneltin onun düşüncelerine önem verdiğinizi hissetsin ve kendini iyi hissetsin. Ardından yaptığı iş için mutlaka takdir edin onu.

  • Kesinlikle onu kıskançlığa teşvik edecek şakalar yapmayın. O zaman ben kardeşini daha çok seviyorum o daha akıllı gibi söylemleriniz çocuğunuz kafasında farklı imaj çizer ve ne yaparsanız yapın bu durumu tek başınıza toparlayamazsınız.

  • Bu kadar önerilerin ardından çocuğunuzu kardeşine karşı sevdirmiş olun onu şımartmış değil. Bu saydıklarımız aman bebeğe karşı birşey yapmasın çocuğum kendini kötü hissetmesin diye değil, haneye yeni katılan bireye karşı sevgi duymasını sağlamaktır. Onu eğitmek farklı şımartmak farklıdır. Onunla büyük biriymiş gibi konuşun ve yasaklarınızı da mutlaka konuşarak anlatın. Yaptığın takdirde şöyle olur diye yasağınızla alakalı genel bilgi mutlaka verin.

Sizinde kardeş kıskançlığı ile ilgili bizimle paylaşmak istedikleriniz varsa yorum atın.

Bir yanıt yazın